Påsklunchen är nu planerad och maken har handlat det mesta. I morgon
ska det snöa så det blir en utmärkt dag att förbereda en del av maten. Det här
ska jag göra då:
Matjestårta:
Ingredienser
·
230 g matjessill
(hela filéer eller bitar)
·
50 g smör eller margarin
·
300 g kavring
·
3 gelatinblad
·
1 knippe gräslök
·
2 dl lättcrème
fraiche
·
2 1/2 dl kesella/kvarg
·
50 g ishavsrom
eller röd stenbitsrom
Gör
så här
1.
Smält matfettet. Mixa det med kavringen i
matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbar kant, ca 24 cm i
diameter (för 10 port).
2.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 -10
minuter. Finhacka matjessillen och gräslöken.
3.
Blanda crème fraiche och kesella. Rör ner
matjessill och gräslök.
4.
Ta upp gelatinet. Smält det i en kastrull.
Vänd ner gelatinet i matjesblandningen. Fördela jämnt på kavringsbottnen.
5.
Ställ kallt 3 -4 timmar,eller över natten.
Garnera med rom och gräslök.
Och
så ska jag förbereda chokladmoussen;
för 12 personer:
300 gr mörk choklad
6 dl visp- eller mellangrädde
3 ägg
Smält
chokladen och blanda med de vispade äggen. Blanda sedan ner lättvispad grädde i
allt och fördela i portionsglas. Dekorera med några bär eller t ex
passionsfrukt eller physalis.
Eventuellt
gör jag en ananaskaka också, bara som en vanlig sockerkaka i långpanna med
krossad ananas i och ovanpå en glasyr med kokosflingor.
Det
kommer att bli en ganska enkel buffé – inga krångliga rätter alls.
- Sill
- färskpotatis- matjestårta
- gravlax
- rökt lax
- pajer
- ostbricka
- chokladmousse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar