Här kan du söka på min blogg

torsdag 5 april 2012

Påskbuffé


Påsklunchen är nu planerad och maken har handlat det mesta. I morgon ska det snöa så det blir en utmärkt dag att förbereda en del av maten. Det här ska jag göra då:

Matjestårta:

Ingredienser

·         230 g matjessill (hela filéer eller bitar)
·         50 g smör eller margarin
·         300 g kavring
·         3 gelatinblad
·         1 knippe gräslök
·         2 dl lättcrème fraiche
·         2 1/2 dl kesella/kvarg
·         50 g ishavsrom eller röd stenbitsrom

Gör så här


1.       Smält matfettet. Mixa det med kavringen i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 port).
2.       Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 -10 minuter. Finhacka matjessillen och gräslöken.
3.       Blanda crème fraiche och kesella. Rör ner matjessill och gräslök.
4.       Ta upp gelatinet. Smält det i en kastrull. Vänd ner gelatinet i matjesblandningen. Fördela jämnt på kavringsbottnen.
5.       Ställ kallt 3 -4 timmar,eller över natten. Garnera med rom och gräslök.



 Sen ska jag göra ett par pajer, en Tacopaj till småtjejerna och en ost/spenatpaj.  Grundreceptet är mitt vanliga; färdig pajdeg och sedan ägg och mjölk/grädde blandat med riven ost och bladspenat och i tacopajen tacokryddad köttfärs.

Och så ska jag förbereda chokladmoussen;  för 12 personer:

300 gr mörk choklad
6 dl visp- eller mellangrädde
3 ägg

Smält chokladen och blanda med de vispade äggen. Blanda sedan ner lättvispad grädde i allt och fördela i portionsglas. Dekorera med några bär eller t ex passionsfrukt eller physalis.


Eventuellt gör jag en ananaskaka också, bara som en vanlig sockerkaka i långpanna med krossad ananas i och ovanpå en glasyr med kokosflingor.

Det kommer att bli en ganska enkel buffé – inga krångliga rätter alls.

-  Sill
-  färskpotatis
-  matjestårta
-  gravlax
-  rökt lax
-  pajer
-  ostbricka
-  chokladmousse


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar