Här kan du söka på min blogg

söndag 16 september 2012

Höstmat


Det gläder mig att det finns några där ute som saknat mitt bloggande! Det har varit lite mycket på den senaste tiden och jag har inte riktigt hunnit med. Men det beror inte på (som mina kära bonusbarn så hjärtlöst uttryckte sig) den katastrofala (deras uttryck, inte mitt) avslutningen på mitt LCHF:ande.  Även om det var en besvikelse så har det på intet sätt knäckt mig!
Och ja, jag går ju ”all in” när jag gör något men sen kanske det inte alltid blir riktigt som jag har tänkt mig.

De (barnen) tycker att det är skönt med någon som alltid vet precis hur allting är och hur saker och ting ska vara (och jag kan ju aldrig tänka mig att de är ironiska?), men vad ska man göra när man vet att man har rätt? Alltid. Man måste ju dela med sig av sina kunskaper, eller hur?
Under den senaste veckan har jag lagat lite mumsig höstmat som jag tänkte dela med mig av.

Squash i ugn blev en favorit som vi har ätit flera gånger:

- 1 medelstor squash per person
- Köttfärs, valfri svamp och lök. Riven ost.

Stek köttfärsen med lite pressad vitlök och smaksätt med t ex svampbuljongtärning, salt och peppar och lite chili. Stek svamp och hackad lök och blanda ihop allting. Gröp ur squashen och fyll med röran. Strö över riven ost och gratinera i ugnen i ca 200 grader, omkring 10-15 minuter.

”Förkör” gärna squashen innan så blir den inte så hård, maken körde dem 5 minuter i mikrovågsugnen innan vi fyllde dem och det blev perfekt.

Man behöver inte ha något till men om man känner för lite ”bulk” kan ju man ta quinoa , bulgur eller liknande.

Och i går gjorde jag en underbar höstgryta:

- grytbitar av valfritt kött
- schalottenlökar
- vitlök
- lingon
- svamp
- rönnbärsgele
- grädde
- rödvin
- buljongtärningar, t ex svamp eller ox eller viltbuljong
- viltkrydda

Bryn köttet och lägg i en gryta. Gör detsamma med löken. Krydda sedan rikligt med viltkrydda. Tillsätt några pressade vitlöksklyftor, buljongtärningar, gelé, rödvin och lite vatten samt grädde.

Man kan gärna ha någon rotsak med också, t ex morotter. Vatten och vin är i proportionerna mest vin och det ska täcka köttet nätt och jämnt.

Låt sedan koka länge, minst 2 timmar. Stek under tiden svampen som inte ska i förrän på slutet. Detsamma gäller lingonen. Har man inga färska lingon kan man ha i en aning rårörda istället.

Jag är ledsen att jag inte har några exakta mått men alla som känner mig vet att det där med exakthet är inte riktigt min grej. Men på något sätt brukar det funka i alla fall. Och när det gäller grytor och röror så blir det ofta riktigt bra när man gör det lite på ”känn”.
 

Och till dessert en mycket enkel och supergod fryst cheese cake:

http://www.cheesecake.nu/klassisk-fryst

 Mycket god – mycket enkel att göra. Bör ligga i frysen under natten och sen tas fram en timme innan den ska serveras. Och man kan med fördel använda lite ”lightare” produkter. Mellangrädde funkar utmärkt och kan vispas, och Philadelphia light.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar