Det gläder
mig att det finns några där ute som saknat mitt bloggande! Det har varit lite
mycket på den senaste tiden och jag har inte riktigt hunnit med. Men det beror
inte på (som mina kära bonusbarn så hjärtlöst uttryckte sig) den
katastrofala (deras uttryck, inte mitt) avslutningen på mitt LCHF:ande. Även om det var en besvikelse så har det på
intet sätt knäckt mig!
Och ja, jag
går ju ”all in” när jag gör något men sen kanske det inte alltid blir riktigt som
jag har tänkt mig.
De (barnen)
tycker att det är skönt med någon som alltid vet precis hur allting är och hur
saker och ting ska vara (och jag kan ju aldrig tänka mig att de är ironiska?), men
vad ska man göra när man vet att man har rätt? Alltid. Man måste ju dela med sig
av sina kunskaper, eller hur?
Under den
senaste veckan har jag lagat lite mumsig höstmat som jag tänkte dela med mig av.
Squash i ugn blev en favorit som vi
har ätit flera gånger:
- 1 medelstor squash per person
- Köttfärs, valfri svamp och lök.
Riven ost.
Stek köttfärsen med lite pressad
vitlök och smaksätt med t ex svampbuljongtärning, salt och peppar och lite
chili. Stek svamp och hackad lök och blanda ihop allting. Gröp ur squashen och
fyll med röran. Strö över riven ost och gratinera i ugnen i ca 200 grader,
omkring 10-15 minuter.
”Förkör” gärna squashen innan så blir
den inte så hård, maken körde dem 5 minuter i mikrovågsugnen innan vi fyllde
dem och det blev perfekt.
Man behöver inte ha något till men om
man känner för lite ”bulk” kan ju man ta quinoa , bulgur eller liknande.
Och i går gjorde jag en underbar
höstgryta:
- grytbitar av valfritt kött
- schalottenlökar- vitlök
- lingon
- svamp
- rönnbärsgele
- grädde
- rödvin
- buljongtärningar, t ex svamp eller ox eller viltbuljong
- viltkrydda
Bryn köttet och lägg i en gryta. Gör
detsamma med löken. Krydda sedan rikligt med viltkrydda. Tillsätt några
pressade vitlöksklyftor, buljongtärningar, gelé, rödvin och lite vatten samt
grädde.
Man kan gärna ha någon rotsak med också,
t ex morotter. Vatten och vin är i proportionerna mest vin och det ska täcka
köttet nätt och jämnt.
Låt sedan koka länge, minst 2 timmar.
Stek under tiden svampen som inte ska i förrän på slutet. Detsamma gäller
lingonen. Har man inga färska lingon kan man ha i en aning rårörda istället.
Jag är ledsen att jag inte har några
exakta mått men alla som känner mig vet att det där med exakthet är inte
riktigt min grej. Men på något sätt brukar det funka i alla fall. Och när det
gäller grytor och röror så blir det ofta riktigt bra när man gör det lite på ”känn”.
Och
till dessert en mycket enkel och supergod fryst cheese cake:
http://www.cheesecake.nu/klassisk-fryst
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar