Här kommer vår nyårsmeny!
Förrätt: 1/2 hummer (inte så himla komplicerat kanske, men hummer är ju nästan ett måste på nyår)
Huvudrätt: Anka á la Wio
Dessert: Vit chokladkräm med sorbet á la Annika
Drycker: Champagne, champagne, rött vin Manis och champagne.
Ankbröst med rostade rotfrukter och äppelsymfoni - 4 portioner, 1 timme
2 ankbröst
blandade rotfrukter, t ex palsternacka,morötter, rotselleri, jordärtskockor och polkabetor
5 vitlöksklyftor
några kvistar färsk rosmarin
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
2 dl torr cider
1 dl kalvbuljong (fond på flaska går bra)
cirka 50 g smör
2 fasta äpplen, t ex Gravensteiner
1 msk råsocker
2-3 msk calvados (funkar även med cognac)
Skala och skär rotfrukterna i ungefär lika stora stavar eller bitar. Skala vitlöksklyftor och tryck till dem med knivbladet. Bred ut rotfrukterna i en långpanna tillsammans med vitlök och några rosmarinkvistar (spara en). Ringla över olivolja, strö över flingsalt och dra några tag med pepparkvarnen. Blanda och kör in i ugnen i 225 grader i cirka 20-30 minuter eller tills rotsakerna mjuknat och fått lite färg.
blandade rotfrukter, t ex palsternacka,morötter, rotselleri, jordärtskockor och polkabetor
5 vitlöksklyftor
några kvistar färsk rosmarin
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
2 dl torr cider
1 dl kalvbuljong (fond på flaska går bra)
cirka 50 g smör
2 fasta äpplen, t ex Gravensteiner
1 msk råsocker
2-3 msk calvados (funkar även med cognac)
Skala och skär rotfrukterna i ungefär lika stora stavar eller bitar. Skala vitlöksklyftor och tryck till dem med knivbladet. Bred ut rotfrukterna i en långpanna tillsammans med vitlök och några rosmarinkvistar (spara en). Ringla över olivolja, strö över flingsalt och dra några tag med pepparkvarnen. Blanda och kör in i ugnen i 225 grader i cirka 20-30 minuter eller tills rotsakerna mjuknat och fått lite färg.
Torka av ankbrösten med hushållspapper. Skär snitt i skinnet i rutigt eller randigt mönster. Salta och peppra. Placera med skinnsidan nedåt i het stekpanna och bryn tills skinnet får fin färg. Vänd och bryn andra sidan ett par minuter. Spara lite av stekfettet i pannan.
Efterstek köttet i 100 grader i ugnen tills innertemperaturen blir 55 grader (det tar ungefär en kvart). Svep in i folie och låt vila i tio minuter.
Slå på cider och buljong i det lilla stekfett du sparat i pannan, låt koka ihop tills det tjocknar lite. Vispa ner rumsvarmt smör i klickar tills du får en simmig sås. Du kan vispa i lite nytt smör och mera cider precis innan serveringen om såsen hinner dela på sig medan den väntar.
Här lade vi till en matsked cognac och det gjorde underverk!
Skär äpplena i klyftor och stek dem ett par minuter i smör tillsammans med råsocker och lite hackad rosmarin utan att de faller sönder. Häll på calvadosen och rör runt.
Fördela rostade rotfrukter på varma tallrikar. Skär sneda fina skivor av ankbrösten och placera ovanpå. Lägg några äppleklyftor bredvid och ringla lite sås runtom.
Fördela rostade rotfrukter på varma tallrikar. Skär sneda fina skivor av ankbrösten och placera ovanpå. Lägg några äppleklyftor bredvid och ringla lite sås runtom.
Ät och njut! Det var supergott!
Vit chokladkräm med sorbet och passionsfrukt, 4 personer (dubbla gärna receptet, det här är lite i minsta laget om du inte vill ha en mycket liten dessert i små glas)
100 g vit choklad
1 dl turkisk yoghurt
4 stora passionsfrukter
1 dl turkisk yoghurt
4 stora passionsfrukter
Finhacka chokladen. Smält den över vattenbad eller i mikron. Tillsätt den smälta chokladen till yoghurten och vispa till en slät smet. Halvera och skrapa ut köttet från en passionsfrukt till krämen. Fördela chokladkrämen i fyra små glas och ställ i kylen minst 15 minuter. Häll över passionsfrukten och toppa med valfri sorbet.
Den duktige gör naturligtvis egen sorbet, jag köpte mangosorbet (jättegott) men provar gärna lime- eller kiwisorbet nästa gång.
Det är inte så farligt som det ser ut, vi började redan kl 16 så vi hade några timmar på oss... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar