Det är mycket man måste tänka på i det nya
kolhydratfattiga livet. Efterrätter till exempel, där finns många fällor att
falla i. I går experimenterade jag lite för att variera mitt mellanmål/efterrätt/frukost
som består av jordgubbar och turkisk yoghurt. Mixade ett gäng jordisar med lite
turkisk yoghurt och en aning Stevia och ett gelatinblad. Ställde in det i kylen
och hoppades på det bästa. Tyvärr hade jag för lite gelatin i och den stelnade
inte riktigt som den skulle, men smaken var det inget fel på. Toppade med
blåbär och mumsade. Även maken gillade det. När man lyckas med det och den
stelnar lite så kan man ju t o m ha lite vispgrädde på och sedan toppa med
blåbär.
Sen har jag hittat en LCHF-cheesecake som jag absolut
kommer att prova på:
Cheesecake med lime 8-10 port
Botten
3 dl mandelmjöl
25 g smält smör
1 msk kanel
Fyllning
3 dl vispgrädde
3 gelatinblad
3 dl gräddfil
200 g philadelphiaost
1 1/2 lime
2 1/2 msk LCHF-socker( t ex Stevia)
Dekoration
1 lime
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mandelmjöl, smält smör och kanel till en deg och tryck ut i en springform.
Grädda i ugnen i 10 minuter.
Låt svalna.
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten.
Vispa grädden.
Riv skalet av 2 lime och pressa ur saften.
Krama ur gealtinbladen och smält i två matskedar kokande vatten tillsammans med LCHF-sockret. Blanda ner gräddfil och philadelphiaost i den vispade grädden. Häll på de smälta gelatinbladen och limesaft/skal. Blanda väl.
Fördela fyllningen på den avsvalnade bottnen och ställ kallt några timmer.
Garnera med limeskivor och rivet limeskal.
Botten
3 dl mandelmjöl
25 g smält smör
1 msk kanel
Fyllning
3 dl vispgrädde
3 gelatinblad
3 dl gräddfil
200 g philadelphiaost
1 1/2 lime
2 1/2 msk LCHF-socker( t ex Stevia)
Dekoration
1 lime
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mandelmjöl, smält smör och kanel till en deg och tryck ut i en springform.
Grädda i ugnen i 10 minuter.
Låt svalna.
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten.
Vispa grädden.
Riv skalet av 2 lime och pressa ur saften.
Krama ur gealtinbladen och smält i två matskedar kokande vatten tillsammans med LCHF-sockret. Blanda ner gräddfil och philadelphiaost i den vispade grädden. Häll på de smälta gelatinbladen och limesaft/skal. Blanda väl.
Fördela fyllningen på den avsvalnade bottnen och ställ kallt några timmer.
Garnera med limeskivor och rivet limeskal.
Nu till ICA och köpa mandelmjöl!
Sen funderar jag fortfarande på om det verkligen är så farligt med lite lightprodukter.....? Kan det vara så mycket konstigheter i mellangrädde till exempel? Eller Philadelphia light.....? Någon som vet?
Kul med lchf recept! Jag gör eget mandelmjöl det är bara att köra ner sötmandlar i en mixer.
SvaraRaderaLightgrädde innehåller ofta Karragenan (E407).
http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27815
Farligt eller ej, det vet nog ingen ännu. Lika bra att köpa 40% och spädda med vatten...samma grej liksom. Lycka till med din nya religion :) Kram Jeanette
Ja det kan man ju göra, jag hjälpte faktiskt grannen igår när hennes mixer var trasig och det blev jättefint mjöl. Bra förslag att späda med vatten, Tack!!
SvaraRadera