Här kan du söka på min blogg

söndag 1 juli 2012

LCHF/GI-nyfrälst

Har nu avslutat min första vecka med LCHF/GI-inriktade matvanor. Som gammal fettfobiker känns det väldigt förbjudet och nästan lite spännande att få äta fett. Även om jag inte vräker i mig några mängder så har jag nu helt slutat med (utom när jag är bortbjuden) alla lightprodukter, potatis, mjöl, mjölk och socker. Jag har inte haft några som helst problem under den här veckan, tvärtom så har jag för första gången på många år (eftersom jag ju alltid mer eller mindre har bantat=ätit lite fett) känt mig mätt och belåten hela dagen. Absolut inget sug efter någonting, inga nattliga räder till kylskåpet och - vilket förvånar mig - inget sug efter vin! Mycket märkligt och det är nästan så att jag inte tror det själv.
Man brukar ju säga att Fan själv blir religiös när han blir gammal och att man inte kan lära gamla hundar sitta. Och för mig känns det nästan som en religiös uppenbarelse, jag måste erkänna att jag har varit minst sagt tvivlande, ja t o m motståndare till LCHF och hävdat att det kan ju bara inte fungera att äta en massa fett. Men det verkar inte bättre än att det fungerar och en gammal hund har lärt sig sitta i alla fall.
Nu ska jag ju inte ropa hej efter bara en vecka. Men det känns helt klart i midjemåttet och vågen i morse visade positivt resultat. Redan efter några dagar kändes magen mindre uppblåst och utan allt mjöl och mjölk som jag ätit och druckit tidigare har min mage mått fantastiskt. Socker har aldrig varit något problem för mig, jag har varit mycket måttlig och nu finns ju ”Stevia” som är en sockerersättning som är helt naturlig och i princip utan kolhydrater.
Jag har ägnat kvällarna åt att förkovra mig inom området och passande nog så har det blåst upp en debatt i media om LCHF den senaste veckan. Och efter att ha slukat så mycket som möjligt om för- och nackdelar så har jag kommit fram till följande helt ovetenskapliga och subjektiva slutsats.
LCHF och Atkins är nog inte riktigt hälsosamt i längden, det är alldeles för lite kolhydrater och det behöver man. (Tror jag, men inte enligt experterna, se boktips nedan). Det kan vara bra under en kort period om man behöver gå ner i vikt snabbt, men sedan måste man införa lite kolhydrater i sin kost. Alltså tror jag att GI är en alldeles utmärkt metod. Långsamma kolhydrater som lite grovt osötat bröd och gröt och quinoa/bulgur måste man äta ibland. Inte vara rädd för fett men naturligtvis inte vräka i sig. Inte äta för mycket rött kött, max ett par gånger i veckan. Och sedan tror jag också att alla lightprodukter innehåller en massa skräp som förutom att det kan var skadligt i längden också gör att man går upp i vikt.
Och tyvärr, vara lite återhållsam med alkoholen. Något glas rött vin och en Dry Martini (Thank God!) kan man unna sig ibland, men inga mängder och inte en massa drinkar med socker i. Alltså ingen GT i sommar. Däremot kommer jag att dricka en ”Dagens” ibland, men med Sprite Zero istället (ja, jag vet att den innehåller ohälsosamma saker, men man kan ju inte vara helt fanatiskt, det blir alldeles för trist).
Men - det är väldigt individuellt hur mycket kolhydrater man behöver, en del klarar sig med lite och andra behöver lite mer. Den enda skillnaden är ju att man går ner i vikt lite långsammare. Och det ska ju vara en långsiktig livsstilsändring som man ska kunna leva med.
Sedan har det ju naturligtvis betydelse hur många kalorier man sätter i sig, vare sig det kommer från fett eller annat. Men vitsen med det här är ju att man inte behöver äta så mycket för man håller sig mätt och allt sug efter mat, godis etc är borta. Men för att testa kaloriintaget så har jag bestämt mig för att samtidigt föra in all min mat i min Viktväktarprofil som jag fortfarande har kvar. Jag har nämligen en känsla av att det inte kommer att vara så där jättemycket mer som jag äter, men den stora skillnaden är jag blir mätt. Och det är ju det som gör att man orkar hålla ut i längden, ett liv på halvsvält fungerar inte för mig.
Så efter att stadigt ha ökat i vikt med flera kilo varje sommar har jag nu bestämt mig för att testa detta.  Och för den som är intresserad kan jag varmt rekommendera boken ”Matrevolutionen - ät dig frisk med riktig mat” av Andreas Eenfeldt. Jag hittade min på bokrean på ICA Maxi bland pocketböckerna.
Jo jag glömde en sak som jag tror är väldigt viktig, och det är att låghydratkosten är en långsiktig metod. Särskilt för äldre (och tyvärr tror jag att jag numera får räknas in i den kategorin) kvinnor (och män), för kvinnor i klimakteriet och för de som tidigare har kaloribantat kan det ta lite längre tid att märka någon nedgång i vikten. Det kan t o m vara så att man går upp i början. Så man rekommenderas faktiskt att om inte slänga ut den, så i alla fall ställa undan vågen under en längre period och inte hålla på att väga sig stup i kvarten.
Så här har jag ätit den här veckan:

Frukost: 2 scrambled eggs med ett par msk mellangrädde (lite fettskräck fortfarande hindrar mig från vispgrädden, men det kommer)
½ avokado med olja och vinäger
Om jag är riktigt hungrig, några skivor rökt skinka.
Kaffe med grädde

Lunch: Fisk med grönsaker och gärna någon sås till

Mellanmål fm och em: Blåbär och jordgubbar med några msk turskisk yoghurt

Middag: Fisk eller kyckling med t ex sparris och (lite) hollandaisesås
Eller en sallad med avokado, ost och grönsaker och dressing.

Någon dag har jag känt mig lite trött och sugen på kolhydrater, då har jag ätit havregrynsgröt och ägg till frukost. Jag har också köpt lite hårt bröd, (dinkel-spelt från Pyramidbagaren och Gränna GI-knäcke) som jag äter med Bregott och en supergod superfet ost på när jag blir lite sugen.

Och en liten Dry Martini någon gång ibland. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar