Här kan du söka på min blogg

tisdag 7 februari 2012

Wios älgfärsbullar

Jag har inte läst så många andra bloggar men en sak har jag förstått och det är att en blogg utan recept är ingen riktig blogg. Så jag kommer då och då att lägga upp mina favoritrecept här.

Jag förstår att en del av er höjer på ögonbrynen nu; favoritrecept – hon? Som knappt ens lagar mat (eller hur TossaJ?) Men riktigt så illa är det faktiskt inte, jag har ju (med benägen hjälp från maken) hållit familjen vid liv i cirka 30 år. Mitt knep är och har varit att bara laga enkel och snabb mat, alternativt (enkel och snabb) mat som går att förbereda i god tid.

Detta recept har jag snott från Wioletta som bjöd på dessa underbara älgfärsbullar vid en middag på Fågelbro. OK, jag har kanske modifierat det lite grann eftersom jag inte riktigt kommer ihåg hur hon gjorde.. Eftersom den kombinerar många av de egenskaper vi uppskattar med maten (går att förbereda långt i förväg, innehåller köttfärs i någon form och har viltsmak) har vi plågat de flesta av våra vänner och familj med den under hösten och vintern.

WIOS ÄLGFÄRSBULLAR

Ca 4 personer
600 gram älgfärs (eller nötfärs gärna blandat med lammfärs om inte älgfärs finns. Man kan också med fördel ha lite blandfärs i älgfärsen).
Ett ägg
Lite havregryn (en näve), alternativt skorpmjöl eller annat bröd
Lite hackad lök, purjo blir jättegott
En liten skvätt grädde är alltid gott att ha i
Viltkrydda (alternativt blanda själv rosmarin, timjan, osv), ganska mycket behövs
Lite pressad vitlök
Örtsalt (är godare än vanligt salt) och peppar

Blanda ihop allt och gör bullar i valfri storlek. Stek dem nästan helt färdiga, låt svalna och frys in (om du vill förbereda alltså)

Vispa ur stekpannan med lite vatten mellan varven och häll i en kastrull. Tillsätt lite buljongtärning, kanske en skvätt vin och grädde. Eller om du har något eget bra recept att göra gräddsås på så använd gärna det. Gör så mycket så att bullarna kan koka i det tills de här helt färdiga. Kan man sedan låta dem stå i den här goda såsen över natten så blir det ännu bättre.

Serveras med rostade grönsaker (lök, sötpotatis, morötter, mm) och något gott vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar